07 юли 2008

Иран: блогърите трябва да умрат


В сряда тази седмица иранският парламент ще обсъжда нов закон, предвиждащ по-сурово наказание за „увреждането на духовното здраве на народа”. „По-строго” ще рече: смъртна присъда. Global Voices съобщава, че в иранския парламент е внесен законопроект, според който „създаването на уебсайтове и блогове, които рекламират покварата, проституцията и упадъка на вярата”, е престъпление, което се наказва със смъртна присъда. Преди година и половина иранското правителство задължи блогърите да се регистрират с имената и адресите си на сайта Samandehi.
В последно време ирански блогъри са били арестувани, много блогове са били цензурирани. Блогърите се страхуват, че ако парламенът приеме законопроекта, те ще бъдат екзекутирани съвсем законно като престъпници.
via iBusiness


14 коментара:

Анонимен каза...

Варварска държава, варварски закони. Книгата "Не без дъщеря ми" на Бети Махбуби потресе целия свят, сега и това

Анонимен каза...

тия са по прости и от наште комунисти ...

Веселина Вълканова каза...

Ислямски фундаментализъм в действие...

Анонимен каза...

printzipno,nymam nikakvo losho mnenie, kato tzylo za xorata,no tezi,//ako mogat da se nazovat,takiva//sa palni fanatitzi i bi trybvalo da badat te samite izbiti,a ne obiknovenite xora!!! onazi religiy koyto te sami sa si izmislili za tyxna oblaga bi trybvalo te da ovisnat na besiloto!prosto islymskiy fundametalizam trybva da bade unistojen!vapreki,che tova porajda mnogo bolka i skrab,inache sveta ste ostane takav nespravedliv.edni ste rejat glavi,a drugi ste sabirat maka jal i salzi!!!!!!!!

Анонимен каза...

Без коментар ...

Анонимен каза...

Да, коментарите са излишни. Но, явно там има и немалко свободни блогъри, което все пак е надежда

Веселина Вълканова каза...

Е, поне докато не са арестувани или по-лошо

Анонимен каза...

Надявам се все пак, че разумът ще надделее под чалмите на талибаните и закона няма да мине!

Анонимен каза...

Дори и така да е, самия факт, че арестуват за блогинг е потресаващ. Сигурно ги бият в затворите.

Веселина Вълканова каза...

Да, така е. Например Муджтаба Самиансад, известен ирански блогър и писател, студент по журналистика в Ислямския университет в Техеран, е бил арестуван многократно от 2004 г. насам заради публикации в блога си http://ghomaaar.blogspot.com/2008/07/blog-post_02.html. По официалните обвинения причината за арестите е обида на държавния глава и върховен водач и заплаха за националната сигурност на Иран. Муджтаба твърди, че е бил задържан в изолиран затвор за 88 дни и подлаган на изтезания и бой.

Анонимен каза...

Kakvo tolkova sa se razpishteli iranskite blogari. Da sa blagodarni, che ima kade da si pishat.V podobni darjavi /Sauditska Arabiya, Emirstvata, Kuveyt/ nyamat dostap. Koeto ne oznachava, che horata tam jiveyat zle. Po dobre s perol i dolari, otkolkoto s blog. V karyana smetka - te samite si svaliha shaha i si dokaraha ayatolasite na vlast.

Анонимен каза...

Не става само с петрол и долари, трябва и култура, и свобода, и интеграция в съвременния свят

Анонимен каза...

Добре, че не виждам коментари на арабски :)

Веселина Вълканова каза...

Искаш да кажеш на фарси

Публикуване на коментар