10 март 2009

Периодична таблица на шрифтовете


Проект на Cam, Squidspot. Съдържа 100 от най-известните и използвани шрифтове днес. При това те не са представени в произволен ред, а са групирани по фамилии: безсерифни и серифни; по категории: скрипт, готически, екранни, с изявени серифи и т.н. Освен това всеки типографски „елемент” съдържа информация за автора и годината на създаване – от Текстура (Black Letter) на Гутенберг – 1450 г. с номер 32, до Amplitude на Кристиан Шварц – 2003 г. с номер 90. Подреждането стъпва както на класацията на fontshop 100-те най-добри шрифта на всички времена, така и на класациите на instant shift, just creative design, cameronmoll и топ 100 на TDC.

14 коментара:

Анонимен каза...

Доста прилича на Менделеевата...

Аспарух К. каза...

Оригинално като идея, но спорно като изпълнение и полезност. Буквите, с която е изписано краткото име на съответния шрифт, не са достатъчни, за да се илюстрират стила му за по-незапознатите.

Плюс това има и спорни моменти - примерно е доста съмнително доколко гутенберговият шрифт е реално използван в наши дни. Отделно има и чисто правописни грешки - Uncial примерно е станало Unical. Жалко, защото иначе идеята действително е оригинална.

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Интересно. Разпечатах таблицата и ще я сложа на таблото в кабинета по информационни технологии в училището, където работя.

Веселина Вълканова каза...

@Аспарух К., едва ли някой очаква "полезност" от таблицата, а за по-незапознатите вероятно е напълно невъзможно да се ориентират в класификациите. И аз обаче недоумявам как 9 стила Фрактур са попаднали тук, дори германците не включват такъв брой в своя топ 100. Що се отнася до Унциале, има разработка на Elsner+Flake по оригинала на Виктор Хамер, която се нарича SG American Unical.

Анонимен каза...

Mnogo polezna e tazi informaciq. Vse pak kolkoto i da si nezapoznat, nikoga ne e kasno da se nauchish na neshto novo i da obogatish obshtata si kultura!

Веселина Вълканова каза...

Напълно се съгласявам :)

Анонимен каза...

Ето една малка интересна игра "Познай шрифта"

http://www.deep.co.uk/games/font_game/

аз тотално се изложих :)))

Веселина Вълканова каза...

много добра е

Емил Димитров каза...

Доволен съм от видяното! Даже отидох и на
Cam, Squidspot. Бижу!

Yul Rich каза...

Според мен не трябва да се възприема много сериозно. Тук по-скоро е търсена закачката - таблицата напълнo имитира Менделеевата, затова и Хелветиката е на мястото на водорода. Ето, елемент номер 1 e H - Hydrogenium - Helvetica. Не че и аз не бих сложил първо Хелветиката :-), но все пак...

Веселина Вълканова каза...

едва ли някой възприема този проект като науча таксономия в полето на типографията, по-скоро е иронична реплика към опитите да се внасят категории от точните науки в изкуствата

Yul Rich каза...

Точно това мислех да добавя след многоточието - няма как да се подредят шрифтовете по атомното им тегло.

Веселина Вълканова каза...

Да, "атомното тегло" тук се мери субективно :)

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар