30 юли 2008

Олимпийски знаци

Официалното лого на Олимпийските игри в Пекин се нарича "Chinese Seal-Dancing Beijing". През спортния елемент и човешката фигура, устремена към победа, то съдържа в себе си алюзии за китайския печат и изкуството на калиграфията, за китайската култура, за Китай чрез червения цвят. Фигурата напомня на китайския герой "Jing", който охранява града-домакин на олимпиадата.


Едни от харктерните атрибути на Олимпийските игри са пиктограмите, които са цялостна система на игрите, свързана с идентификацията на олимпийските видове спортове, с информирането, с рекламата и връзките с обществеността, с дизайна на олимпийските пространства, с телевизионното излъчване и дизайна на сувенирите. Дизайнът на пиктограмите на Олимпийските игри в Пекин съчетават духа на древния Китай и присъщите му изделия от кост и бронз с простотата на съвременната графика, те са разпознаваеми, бързо се запомнят и са лесни за използване. Резкият контраст между черно и бяло е типичен за традиционното китайското изкуство.
Талисманите

7 коментара:

Анонимен каза...

Талисманчетата са сладки

Анонимен каза...

Логото не е лошо, но атинското повече ми харесваше

dzver каза...

по интересен начин са решили проблема с модерния петобой:)

Веселина Вълканова каза...

Честно казано, за мен остава тайна кое е изображението на модерния петобой, но пък скокове във вода ми допада

Анонимен каза...

Кой е художника?

Веселина Вълканова каза...

Големи колективи – още от 2005 г. Организационният комитет кани четири проектни институции, сред които Китайската централна академия по изкуствата и дизайна и Университета Цинхуа. Участват и др. китайски и чужди автори.

Анонимен каза...

Пиктограмите са наистина много характерни и атрактивни, втръсна ми от попарт или от дървени знаци, тези са изискани, някак одухотворени, и о чудо на чудесата -разбираеми!

Публикуване на коментар