23 януари 2008

За четенето на онлайн списания

Актуално изследване показва какво харесва читателят в онлайн изданията. Осем от десет германци четат с удоволствие списания и ползват в същата степен техните онлайн емисии. Това са изводи от изследването DLD 08: Print & Online на Hubert Burda Media. Според него за над 50 процента на читателите на двата варианта отпечатаното списание си остава първа медия. Пи женските списания делът е по-голям – две трети от читателите споделят това мнение.

Студията дава интересни резултати по отношение на ползването на онлайн списанията. Например списанията и в Мрежата се четат предимно вкъщи – 90 процента от онлайн потребителите посочват това обстоятелство. На работното място или по време на пътуване рядко се четат списания.

При това потребителите на Интернет четат според изследването по-селективно. Една трета от читателите на хартиеното списание посочват, че четат списанията от началото до края. При онлайн консумацията само 11 процента от запитаните са дали такъв отговор. 16 процента от потребителите, които четат онлайн, са се насочили към съответния сайт благодарение на отпечатаното списание.

„Чистите” читатели на онлайн списания пропускат при дигиталното потребление преди всичко традиционната материалност, "духовната димения", както и "чувството на отпускане" при четенето. Онлайн публикуването служи преди всичко на хора, които не са си купили хартиеното копие, а искат бързо да прегледат новия брой – 80 процента от аудиторията. Осем от всеки десет онлайн читатели са на мнение, че уеб сайтът предлага всички публикации и с това прави отпечатания вариант излишен. Повече от половината от онлайн читателите преценяват, че съдържанията са достъпни безплатно. Но изследването показва, че рекламата губи от въздействие, когато е интернет базирана – само 11 процента от аудиторията я харесват – това важи особено при Pop-Up- рекламата – 90 процента от запитаните я считат като пречка пред рецепцията. За 50 процента такава пречка са банерите.

0 коментара:

Публикуване на коментар