17 февруари 2010

Дизайн на вестника – 11. европейски награди

Победителите в тазгодишните Европейски вестникарски награди са от Швеция, Германия, Португалия и Хърватска, избрани сред 241 издания от 27 страни. Основните тенденции във вестникарския дизайн са свързани с визуализацията, с пропорциите и мащабите на изображенията: по-малко на брой, но по-големи по размер фотографии на страницата, не само в модните, лайфстайл и съботнонеделните раздели, изразителни „отсечки” на снимките, плакатни композиции, употреба на инфографики. Наблюдателите откриват ретро тенденции в типографските употреби, особено в Германия и Швейцария, а традицията всеки вестник да поддържа собствена, константна шрифтова картина се запазва. Магазинната тенденция, заедно с ярка визуална презентация на актуалните новини на титулната страница може да бъде видяна във впечатляващи примери от цяла Европа.
„I“ informação – Португалия, е европейският вестник на годината в категорията надрегионален вестник. Традиция и иновация са съчетани умело на страниците му в композициите на фотографията, в използваните жанрове и в тематичните раздели - новаторска глава, ефективно офериране от първа страница, плакатен дизайн, ярки изображения и драматично изрязани кадри, минималистична концепция, ясно фокусиране към една основна тема, прегледно йерархизиране чрез структури и дизайн, атрактивни разтвори.


Stuttgarter Zeitung – европейски вестник на годината в категорията регионален вестник. Модерните композиции на изображенията в контраст с класическата типография са най-характерни за вестника, а инфографиките, текстовите боксове, както и петколонният шпигел са благоприятни за рецепцията.

Шведският Smålandsposten печели в категорията локален вестник. Атрактивни „въдици” за вниманието, ясна ориентация чрез рубричните части, функционални тийзъри, активна употреба на фактологични карета, таблици, инфографики превръщат вестника в среда, благоприятна за четене.

Още по темата:
Десети европейски награди за вестникарски дизайн
Девети европейски награди за вестникарски дизайн
Осми европейски награди за вестникарски дизайн

2 коментара:

lammoth каза...

Много добра статия, страшно много ми допадна композицията от третата снимка,с морските животни (плебеи) и тези на сухото :)

Веселина Вълканова каза...

Да, все по-често илюстрациите "пробиват" и във вестника - като тук, на цяло фолио, а вече и на първите страници и в големи размери :)

Публикуване на коментар