16 февруари 2008

Дизайн на вестника – европейски награди 2007


288 вестници от 26 страни бяха представени на Деветите европейски вестникарски награди за вестникарски дизайн и концептуализиране, признати като „Пулицър” в областта на графиката на пресата. Ключови думи тази година са: таблоид, списание, концепция, визуализация, мейнстрийм.
Гръцкият „Елефтерос типос” печели наградата за най-добър европейски вестник по своя дизайн в категорията надрегионален вестник. Становището на журито: вестникът прави впечатление във всички категории. Титулни страници: те са често посветени на една тема и са много силно представени в типографско отношение.

Вътрешни страници: водещите публикации са структурирани чрез снимки, блокове с цитати и фактологични боксове и предлагат на читателите ярко привличане. Инфографиките и илюстрациите са пълноправен жанр в изданието. Чрез типографията и работата с бялото пространство възниква една индивидуална, незаменима естетика, която придава на вестника модерен, но сериозен характер. За заглавията е използван шрифтът Britannic Greek. Гръцката версия на шрифта наистина въздейства актуално. Като основен шрифт е използван Fedra Sans, безсерифен шрифт, който дава ясна шрифтова картина. Подобен шрифт се използва и в онлайн изданието.
Вестникът излиза в тираж от 35 795 екземпляра, а в събота – 67 850 екземпляра. Изданието е реконструирано напълно в графично отношение. В него работят 156 журналисти, 6 фотографи и 25 оформители.

0 коментара:

Публикуване на коментар