05 януари 2009

Fraktur mon Amour


Fraktur mon Amour – култовата книга Judith Schalansky – графичен дизайнер, работеща в Берлин, обобщава 300 от най-добрите готически букви, като ги класифицира в исторически възникналите подгрупи: Ротунда, Бастарда, Текстура, Швабахер, Фрактур, през декорираните и инициални стилове - до съвременните дигитални варианти. Всичко това – в прекрасна опаковка, подобна на молитвеник, с черна винилова подвързия и гравирани в розово букви, със съответно оцветени ръбове на книжното тяло. Книгата се радва на голям успех в Европа, а вече има няколко награди – в това число и приз за типографско съвършенство на Type Directors Club за 2007.
Компедиумът излъчва неприкритата любов на авторката към готическите букви. Представянето на шрифтовете е във вид на каталог - с възпроизвеждане на азбуката в главни и редовни; с препинателни знаци, цифри, лигатури; с информация за произхода на шрифта, името на създателя и неговата оригинална букволеярна. На лявата страница са разположени композиции, представящи красотата на съответната фамилия.
Първото издание Fraktur mon Amour е на Hermann Schmidt Mainz отпреди две години. Сега Princeton Architectural Press я преиздава двуезично и я прави достъпна за по-широка публика.



1 коментара:

Анонимен каза...

средновековните шрифтове са някаква магия... не може да се сравни с нищо, както и архитектурата

Публикуване на коментар