12 април 2008

Helvetica Forever

















Още едно издание увенча 50-годишнината на Хелветика - Helvetica Forever на Ларс Мюлер. Натрупването на издания, посветени на най-популярната шрифтова форма, потвърждават мястото й в графичния дизайн и вездесъщия й характер.
Подобно на вече популярния филм Хелветика и новото издание не е посветено само на този забележителен шрифт, а на графичния дизайн като цяло, на развитието на професията през последните 50 години, на многобройните трансформации в стила и идеологията.

Създаден през 1957 г. от Макс Мидингер, Хелветика е една от иконите на Швейцарския дизайн. През 50-те и 60-те години шрифтът е световен образец за ясна, функционална комуникация. Балансираната му, неутрална форма предхожда експресивността на постмодерната типография. Заради характера си Хелветика често е едновременно хвалена и критикувана, обичана и мразена шрифтова форма. Днес той е най-използваният шрифт – и според берлинския Fontshop Archive, който го класира на върха на престижната си класация на 100-те най-добри шрифта на всички времена.

Хелветика е гротесков, безсерифен шрифт, категоризиран още още като „линеен” в класификацията Vox-AtypI. Гредите са с еднаква плътност, а рисунъкът стъпва на формите на Aкциденц Гротеск на Бертхолд от 1898 г.

Шрифтът се радва на триумфален успех от създаването си. Легиони от фирми градят корпоративния си дизайн на Хелветика: Lufthansa, Bayer, Hoechst, Deutsche Bahn, BASF и BMW. Със сигурност не поради липсата на идеи у дизайнерите.

2 коментара:

Анонимен каза...

Много интересно. Това е явно шрифтът на германоговорящите страни. А можете ли да напишете или да дадете линк за най-популярния шрифт на Британския остров? За съжаление не знам как се казва, но мисля, че ерудит като вас ще се сети за какво говоря. Поздрави!

Веселина Вълканова каза...

Благодаря, nage. Но не съвсем. Хелветика е със световна употреба, американците например го използват широко, вкл. данъчните им декларации се набират с този шрифт. Затова и го презират, но това в рамките на шегата. Що се отнася до Великобритания, тя е дала много на типографията, но би било твърде елементарно да се каже, че Times, създаден от Стенли Морисън за едноименния вестник през 1934 г., е техният фаворит. Той също е в световна употреба и също е в класацията на 100-те най-добри шрифта за всички времена, макар да е на 6-о място, за разлика от Хелветика, който е на 1-во! http://designknigoizd.blogspot.com/2008/02/100.html
Но ти благодаря за идеята, ще помисля за публикация по темата. Поздрави и от мен!

Публикуване на коментар