06 август 2009

6 август 1945, Хирошима

701 снимки на неизвестен фотограф, заснел опустошенията в Хирошима след първата атомна бомба, са открити 55 години по-късно в стар куфар, изхвърлен някъде в Масачузетс. Design Observer публикува отново разтърсващия разказ за изгубените фотографии на Adam Harrison Levy.




13 коментара:

Antivirus каза...

Трагедията през втората световна война ще остане в историята и многократно ще присъства в предаванията за най-тежките атаки, пречинени от човечеството.

ekaterina vitkova каза...

Един от най-големите геноциди в света. И не съм забелязала американците да се чувстват неудобно от този факт.

Митко каза...

Вечна памет на жертвите в Хирошима и Нагасаки! За жалост човекът не е способен да осъзнае истински бедствието, преди да го е сполетяло. Поклон пред тези, които загинаха, за да може човечеството да види грозящата го опасност. Дано никога повече не се налагат такива жертвоприношения пред олтара на човешката лудост!

Анонимен каза...

не забравяйте, че истинските виновници за тази трагедия, е не кой да е, а самото правителство и по точно ИМПЕРАТОРЪТ. Ако бях на мястото на американците, може би и аз щях да им пусна бомбата на тия "богоизбрани" изроди. Помнете зверствата и фанатизма с които са известни японските войници в цяла азия.

Лита каза...

Историята е много интересна - като четях как човекът измъкнал куфарчето от боклука, се разтреперих, като че ли аз съм го намерила :)
каква находка само!

danieldenev каза...

Не знам, но със сигулност не знаете, че е имало и трети град предвиден за унищожаване...
Виновни за този огнен ад, и нечовешко страдание са Японските империалисти и Американските управляващи взели решението. Отговорнастта в един конфликт винаги е на повече от двама (страните винаги са повече, и следва да си поемат историческата отговорност)
Виждам, че и до ден днешен съществуват, правителства и политици от великите сили които не признават правото на хората да съществуват и считат своите държави за неоспорими господари на света! Нищо старо не забравиха, и нищо ново не научиха! Бог да ни пази...

Дидо Денев

Анонимен каза...

спомнете си и пърл харбър,подлото нападение от японците,унищожения флот,стотиците загинали.без бомбата войната щеше да вземе още жертви.самата бомба и до сега има възпиращо влияние върху великите сили ,затова и живеем в мир.така ,че не са напразни жертвите от хирошима и нагазаки .

Анонимен каза...

Най-тъпото е, че днес страната, която единствена е използвала ядрени оръжия, си позволява да атакува други държави с оправданието, че може би разработват такива.

Ако за "може би разработване" трябва да бъде обявявана война, то за открито и известно на всички използване на такива оръжия какво трябва да е наказанието????????????????

Или може би победителите просто никой не ги наказва...

Анонимен каза...

Дано не се изживява повече подобен ужас. Вечна памет на загиналите!

doxy каза...

Потресаващо!

chris каза...

Наистина попадение!

Georgi Venin каза...

Тъжно ми е да чета някои от коментарите. Писани са от хора, които, ако имаха властта, пак биха натиснали копчето. Да оправдаваш геноцида над МИРНО население с атака на ВОЕННА база, е психическа и сетивна атрофия. Американците се погрижиха да ни разплачат с филм за Пърл Харбър, но дали дори Копола би имал куража да направи филм по романа "Съд" (японски автор) за Хирошима. И може ли да се изобрази ТАКЪВ ужас с художествени средства, кинематографични или други. Най-кощунственото е, че бомбата бе пусната на 6 август - Преображение Господне, от една пуритански религиозна нация: вместо сиянието на хълма около Христос - сиянието на атомната гъба. Наистина човекът е по-жесток и от най-хищния звяр, защото жестокостта му е перверзна.

Анонимен каза...

Вярно е, че Япония напада Пърл Харбър без да я в състояние на война с ъс САЩ. вярно е и това, че има много жертви, но те са военни жертви. Бомбите нат Япония са чиста форма на изтребление, а всъщност за това е обвинен Хитлер.
Дами и господа, днес имах възможноста да мина през Хирошима. Възхитен съм от този град и дух. Тук няма и следа от това което им се е случило, с изключение на една сграда оставена като паметник. Хирошима за мен е символ на човешкия дух и борба за живот. възхищавам се на местното население. Апропо, пробвах да заговоря няколко души на английски. Можете ли да си представите що е то ненавист която може да се прочете в погледите им мислейки ме за американец?
Та в заключение, Хитлер така и не е оспял да прекара толкова евреи през камерите колкото американците са стопили за секунди.

Публикуване на коментар