30 април 2012

Хармонизиране на противоположностите


„Sweet Student Life” на Зоран Георгиев е едно от произведенията от изложбата "Противоположни заедно", която ще се проведе през май в две художествени пространства на София и паралелно онлайн. Петнадесет млади автори от Италия и България представят темата за “хармонизиране на противоположностите” чрез живопис, графика, скулптура, стенопис, фотография, сценография, архитектура, звуков дизайн, графичен дизайн, компютърна графика, 3D дизайн и литература. Официалното откриване на изложбата е на 3 май в галерия “Индустриална 11”, а втората изложба в галерия "УниКредит Студио". Двете художествени пространства ще бъдат отворени от 3 до 26 май 2012 г.

28 април 2012

Стил Муха


Забележителният чешки художник и графичен дизайнер, който и до днес вълнува и има запазено място в историята на визуалните изкуства, е представен по достоен начин в обновения сайт на Фондацията Муха. Освен зашеметяващата галерия, която е разширена и структурирана по теми, представяща по достоен начин този гений на ар нуво чрез рекламните му и художествени плакати, чрез живописните му платна, фотографията, опаковъчния дизайн, дизайна и илюстрацията на книги, сайтът съдържа интерактивна графика на живота и творчеството на твореца по години и периоди с изскачащи детайлни изображения и връзки към разгърната информация за отделните произведения и събития. Като пропускам функцията графики на Муха за оцветяване, осезаемо се чувства липсата на типографските му работи, за да бъде уловена цялата широта и мащабност на неговите произведения. Сайтът е отлично място за вдъхновение и много добра отправна точка за проучване на богатото наследство на Алфонс Муха.




Още по темата:
Алфонс Муха numérique
По Муха
По Муха 2

24 април 2012

Стив Джобс на „Bloomberg Businessweek”


Ричард Търли и "Bloomberg Businessweek" спечелиха наградата на D&AD в категорията за дизайн на вестници и списания със специалното си издание от 10 октомври миналата година, посветено на Стив Джобс. Лаконичен дизайн, но мощно въздействие на предната корица, представяща изрязана чернобяла фотография на Стив Джобс върху метализиран фон от Pantone 877 silver, върху който на задната корица от екрана на мака идва прощалното послание “Goodbye”. Артдиректор Robert Vargas, криейтив директор Richard Turley, фото директор David Carthas.





Още за Стив Джобс:
В Рая
iGod
iSad


19 април 2012

Кирилица и латиница


Шрифтът Balkan Sans на хърватските графични дизайнери Marija Juza и Nikola Djurek свързва латиницата и кирилицата и демонстрира идентичните и различните графеми на азбуките. Тази своеобразна типографска игра съвместява, декодира, „помирява” култури и комуникационни системи - главно чрез азбуките на славянските народи, позващи както кирилица, така и латиница, и установява някои общи характеристики в южнославянските езици и азбуки. Проектът получи отличие за иновативност от Type Directors Club в Ню Йорк.

13 април 2012

Легенди


Зашеметяваща корица на шведското списание за графичен дизайн "Cap&Design", посветена на легендата Милтън Глейзър, с въздействащата фотография на Pontus Höök и с типографска алюзия към вездесъщото лого на емблематичния дизайнер. Артдиректор Johan Blomgren.

Виж още:
Милтън Глейзър
Поразителната визия на Op-Ed
Градски маркетинг

09 април 2012

Магнес, ca. 2012


Великденски концерти, представени от бароковата корица на полското списание "Magnes", притурка за култура на в."Dziennik Polski". Артдиректор Tomek Bochenski.

04 април 2012

Пространства с въображение


Серията “Surface” на Aurélien Juner е интересен експеримент с повърхностите на кориците на модните списания, който сякаш подлага на дисекция функциите и естетиката им, измисления свят и идеализациите на масовата култура. Това е своеобразно връщане в реалността на тези високотиражни образи, което заедно с това им придава нова аура, нови значения, създава нов контекст, дава нов смисъл.